Prednosti Cloud computinga (Poslovanja/računalstva u oblaku)

Računarstvo u oblaku možda je najhitnija tehnološka inovacija 21. stoljeća. To je zato što je doživjela najbrže usvajanje od bilo koje druge tehnologije u domeni. Ovo usvajanje potaknuto je uglavnom sve većim brojem pametnih telefona i mobilnih uređaja koji mogu pristupiti internetu. Računarstvo u oblaku nije rezervirano samo za organizacije i tvrtke; također je korisno i dostupno prosječnim korisnicima. Omogućuje nam pokretanje softverskih programa bez instaliranja na računala; omogućuje nam pohranu i pristup našim multimedijskim sadržajima putem interneta, omogućuje nam razvoj i testiranje programa bez nužnog posjedovanja poslužitelja itd.
Računarstvo u oblaku čudo je 21. stoljeća koje ima svoju važnost u gotovo svakom području današnjice.


Većina korisnika zasigurno si postavlja ključno pitanje:
Zašto nam je potrebno računalstvo u oblaku (Cloud computing)?
U osnovi, ono je potrebno zbog brojnih individualnih i poslovnih problema s kojima se danas susrećemo. Ti se problemi kreću od stjecanja i održavanja skupih hardverskih i softverskih resursa koje koristimo u svakodnevnom poslovanju do racionalizacije tih resursa na najučinkovitiji način za našu dobrobit i dobrobit društva u cjelini. U rješavanju ovih izazova, cloud computing nudi brojne prednosti koje su nadmašile naša očekivanja i donijele više nego što smo prije mislili. Ove prednosti razmatraju se u nastavku.

Zašto je Cloud bitan za poslovanje?

Dokazano je da udruženi računalni resursi dostupni putem računalstva u oblaku nude ogromne prednosti poslovnim organizacijama. Razotkrivanje ovih prednosti općenito je razvrstano u tri kategorije koje uključuju učinkovitost, fleksibilnost i stratešku vrijednost.

Učinkovitost

Učinkovitost u poslovanju postiže se na sljedeće načine korištenjem računalstva u oblaku:

Pristupačnost. Računarstvo u oblaku olakšava pristup aplikacijama i podacima s bilo koje lokacije u svijetu i s bilo kojeg uređaja s internetskom vezom.

Ušteda troškova. Računarstvo u oblaku nudi tvrtkama skalabilne računalne resurse pa ih štedi na troškovima stjecanja i održavanja. Ti se resursi plaćaju po principu pay-as-you-go, što znači da tvrtke plaćaju samo za resurse koje koriste. To se pokazalo mnogo jeftinijim od vlastitog stjecanja resursa.

Sigurnost. Davatelji usluga oblaka, osobito oni koji nude privatne usluge u oblaku, nastojali su implementirati najbolje sigurnosne standarde i postupke kako bi zaštitili podatke klijenta spremljene u oblaku.

Oporavak od katastrofe. Računarstvo u oblaku nudi najučinkovitije načine za mala, srednja, pa čak i velika poduzeća za sigurnosno kopiranje i vraćanje podataka i aplikacija na brz i pouzdan način.

Fleksibilnost

Fleksibilnost se postiže na sljedeće načine pri korištenju računalstva u oblaku:

Skalabilnost. Računarstvo u oblaku najbolja je opcija za tvrtke s promjenjivim radnim opterećenjem budući da se infrastruktura u oblaku mijenja ovisno o zahtjevima poslovanja.

Izbor alata. Računarstvo u oblaku omogućuje tvrtkama da odaberu određene unaprijed izgrađene alate i značajke za izvođenje rješenja prilagođenih njihovim specifičnim potrebama.

Mogućnosti oblaka. Računarstvo u oblaku nudi rješenja za privatni oblak, javni oblak i hibridni oblak, svaki s različitim značajkama. Organizacije mogu odabrati ove opcije ovisno o tome što najbolje odgovara njihovim potrebama.

Kontrolni izbori. Tvrtke mogu odrediti svoju razinu kontrole opcijama kao usluge koje nudi davatelj usluga oblaka. Ove opcije uključuju SaaS, PaaS i IaaS.

Strateška prednost

Računarstvo u oblaku omogućuje tvrtkama da na sljedeće načine dobiju stratešku prednost u svojoj niši:

Povećana produktivnost. Davatelji usluga u oblaku stječu i upravljaju temeljnom infrastrukturom oblaka te na taj način omogućuju tvrtkama da usredotoče svoju energiju na svoje osnovne poslovne operacije.

Automatsko ažuriranje softvera. Sve softverske aplikacije kojima se pristupa putem oblaka obično su ažurirane. To tvrtkama omogućuje pristup najnovijim značajkama bez potrebe za samim održavanjem sustava.

Konkurentnost. Tvrtke koje koriste cloud computing sposobne su manevrirati okretnije u odnosu na konkurente koji svoju energiju posvećuju stjecanju i održavanju IT resursa.

Povećana suradnja. Uz mogućnosti računalstva u oblaku, pojedinci s različitih mjesta mogu surađivati ​​u poslovnim projektima bez da se moraju sastajati.

Zašto je cloud computing budućnost?
Uzimajući u obzir brojne prednosti koje cloud computing nudi organizacijama, može se pošteno reći da cloud computing sve više postaje nova norma. Računarstvo u oblaku pomaže društvu da se nosi s budućim problemima kao što su upravljanje velikim podacima, kibernetička sigurnost i kontrola kvalitete. Osim toga, nove tehnologije poput umjetne inteligencije, blockchaina i mnoge druge mogućnosti postaju dostupne kao usluge putem računalstva u oblaku.

Posljedično, te će se tehnologije prilagoditi različitim platformama, poput mobilnih uređaja, pa se povećava njihova upotreba. Inovacije temeljene na računalstvu u oblaku, poput automatizacije u oblaku i industrije u oblaku, također se razvijaju kako bi se računalstvo u oblaku integriralo u specifičnije industrijske aktivnosti što će učiniti različite operacije još pojednostavljenim. Konačna presuda za računalstvo u oblaku je da je to transformacijska tehnologija koja je pomogla organizacijama u različitim domenama da isporuče svoje proizvode i usluge na bolji način nego prije.

99.5%

Uptime (dostupnost)

24×7/365

Podrška

Unlimited

Bandwidth (internet promet)
 Cloud Office